header image
Технологии arrow Материали

Материали

Индустриалните  подове обхващат широка гама от материали и се използват за индустриални и комерсиални нужди. Тези материали включват голям асортимент синтетика, тъкани, метали, минерали или смес от тях, които са налични в разни форми и конфигурации. Подът трябва да бъде произведен по индустриални стандарти (OSHA, FDA, EPA and USDA) и да бъде проектиран съобразно обширен диапазон от основни и комплексни изисквания за повърхността.

Като допълнение на основната плоча, индустриалните подове включват различни покрития, спойки и багрила. Покритията са от полиуретан и полиестер до епоксиди и бои. Защитните възможности на пода включват противохлъзгащ и антистатичен слой или повърхност; Съществуват също маслоустойчиви и антикорозионни материали за подове. Понякога се използват повърхности против боксуване за пространства с натоварен трафик и нужда от бързо спиране.

На повърхността на индустриалните подове може да няма покритие или да бъде нанесено такова.

За повърхноста на пода се ползват няколко групи материали:

Сухи посипки – това са смески от цимент, кварцов пясък, корунд или метални частици и пигмент.

Сместа се насипва равномерно по свежият бетон и се втрива с помоща на роторни заглаждачи. Това втвърдява многократно повърхностните няколко милиметра на бетона, като се свързва изцяло с него. Получава се устойчива на износване, масла и петрол повърхност, при което няма прахоотделяне. Силата на натиск е около  80 N/mm2.

Полимерно-циментови състави – Направени са на основата на цимент с полимерни добавки. За разлика от сухите посипки, те могат да се нанасят също и върху суха бетонова повърхност. Дебелината на слоя е от 3 до 30 мм. Здравината е сравнима с бетон М600 – М900. Тези покрития на поемат вода, устойчиви са към петрол и УВ-лъчи.

Полимерни състави – представляват епоксидни, полиуретанови, епокси-полиуретанови, епоксивъглеродни и метилметаакрилатни саморазливни състави с пълнител кварцов пясък. Те са здрави, еластични, износоустойчиви и притежават висока химична резистентност. Това тяхно качество е решаващо за използването им при подове на предприятия в хранителната и химическа промишленост, както и в медицински заведения. Ползват се също в помещения с високи изисквания за дизайна на пода – офиси, спортни съоръжения, търговски зали. Полимерните покрития правят слой с дебелина от 0.5 до 8 мм.


Връзки:

  Интернет магазин за материали за индустриалните подове.