header image
Проектиране arrow Отвъд проекта

Отвъд строителния проект

Необходимостта да направим изключителна здравината на промишлените подове е свързана с потребителски ориентирания подход.

Индустриалните подове се проектират на първо място с внимавание за здравината на пода. Благодарение на квалификацията и опита си, проектантите обикновено отделят много внимание на пода като част от конструкцията на сградата и прекалено малко внимание на специфичните нужди на потребителите.

В миналото са се изследвали подовата натовареност и внимателно се е изчислявал структурния проект без никакво внимание към другите важни фактори, като например свързващите детайли на пода, неговата износоустойчивост и гладкостта.

Този начин за проектиране на подове е бил приемлив по времето на ръчните колички. Днес, при наличие на високоскоростни мотокари, електрокари, роботизирани превозни средства и складови стойки с голяма  височина, този метод е напълно остарял. Типичен случай са подовете за хранително-вкусовата промишленост, при която изискванията за хигиена при проиводството бързо се повишават. Ако произвеждате храни или напитки, имайте предвид, че подът трябва да бъде здрав и чист, не само здрав.

Сега проектантита отделят повече внимание на функционалните свойства на пода. Новите технологии и материали позволяват той да получи свойства, които значително ще подобрят ежедневната му употреба. Подовете могат да бъдат много по-добри във всяко отношение – от чисто физически до декоративни свойства, без да се налагат никакви компромиси с конкструктивната му функция.

Проектиране на индустриални подове за нуждите на ползвателя

Връзки:

Щампован бетон – естетиката на външните настилки